Het gemak van online shoppen

Shoppen in een mooie stad is leuk en gezellig. Toch shoppen steeds meer mensen online. Uit onderzoek van het CBS uit 2015 blijkt dat 70% van de Nederlanders online aankopen doet. Dit aantal is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Wat opvalt is dat de meeste aankopen worden gedaan bij Nederlandse webshops. Maar tweederde van de aankopen worden gedaan in webshops buiten Nederland. Ook blijkt dat het gemiddelde bedrag de afgelopen jaren sterk is gegroeid.

De voordelen van online shoppen

Tijdens het online shoppen kun je rustig alle artikelen bij lang vanuit je luie bank. Je kunt shoppen in welke winkel je maar wilt en hierbij word je niet gestoord door die vervelende en opdringerige verkoopsters. Online shoppen voorkomt ook vele andere irritaties, zoals urenlang slenteren en sjouwen met zware tassen, zeurende medeshoppers of de immense drukte. Online shoppen betekent dus nooit meer wachten in de rij voor de pashokjes, of nog erger, in de rij voor de kassa.

 

Ook belangrijk is het overzicht dat je hebt bij online shoppen. Dit overzicht is prettig voor je budgetbeheer. Want je wilt natuurlijk niet in de geldproblemen komen. Wat je hierbij ook niet moet vergeten zijn de talloze kortingscodes. Met een kortingscode kun je extra geld besparen op je aankoop. Daarnaast vind je op het internet alle nodige informatie die je moet weten voordat je een product aanschaft. Op deze manier kun je een eventuele miskoop voorkomen.

 

Online betaalmogelijkheden

Om online je aankoop te kunnen betalen heb je verschillende opties. De betaalmogelijkheden tijdens verschillen per webshop. De meest bekende mogelijkheden zijn:

 

  • Ideal – met ideal betaal je de aankoop tijdens de bestelling via je eigen bank
  • PayPal – Paypal is een betaalmethode waarbij je recht hebt op aankoopbescherming. Paypal wordt daarom veel gebruikt bij aankopen op buitenlandse webshops zoals Ebay en Aliexpress.
  • Creditcard – betalen met een creditcard zorgt ervoor dat je achteraf kunt betalen. Daarnaast is de betaling en het product verzekerd. Voordat je een creditcard aanschaft is het belangrijk om je budget in kaart te hebben. Een administratiekantoor kan je helpen eventuele problemen te voorkomen.
  • Afterpay – Afterpay geeft je de mogelijkheid om achteraf te betalen. Hiervoor heb je 14 dagen de tijd. Op deze manier heb je tijd om je aankoop bij ontvangst ge bekijken en uit te proberen. Het betaalverzoek ontvang je via de mail.
  • Eenmalig incasso – bij een eenmalig incasso wordt de webshop gemachtigd om eenmalig het bedrag van je rekening af te halen. Hierbij heeft de webshop wel jouw handtekening nodig. Echter gebeurt dit ook wel zonder handtekening.
  • Vooraf overmaken – in een enkele webshop heb je ook de mogelijkheid om het openstaande bedrag vooraf over te maken. Hierbij wordt de bestelling pas verwerkt en verstuurd als de betaling binnen is.

 

De nadelen en risico’s

Online shoppen lijkt alleen maar voordelen te hebben. Toch zijn er ook een aantal pittige nadelen te benoemen. Zo kun je bij het online shoppen de producten niet vooraf voelen en checken. Hierdoor is het soms lastig om de werkelijke kwaliteit van een product in te schatten. Bij de meeste webshops moet je ook verzendkosten betalen, tenzij je voor een minimaal bedrag hebt besteld.

 

Daarnaast zijn de problemen met betrekking tot de verzending bijna niet te voorkomen. De levertijd kan uiteenlopen van twee dagen tot twee maanden of langer.  Ook het ruilen en retourneren van producten kan soms lastig zijn. Bij de grotere webshops gaat dit in de meeste gevallen wel goed. In andere webshops zit je soms met verzendkosten die je moet betalen of doet de webshop moeilijk over het teruggeven van je geld.

 

Als laatste moet je goed kijken naar de soort webshop. Door de stijging van het aantal webshops, stijgt ook het aantal gevallen van oplichting en fraude. Kijk daarom vooraf goed naar de betrouwbaarheid van de webshop en de recensies.

2018-05-23T12:09:56+02:00

Leave A Comment