Een persoonlijke lening of toch een doorlopend krediet?

Welke leenvorm past bij jou?

De meeste hardwerkende Nederlanders kunnen net elke maand rondkomen en kunnen zich verder geen gekke dingen veroorloven. En toch gaat de wasmachine wel eens stuk of begeeft de auto het. Die verbouwing moet toch echt een keer doorgaan en die slaapkamer van je kinderen kan ook echt niet langer. Gelukkig bestaat altijd de mogelijkheid om een geldbedrag te lenen.

Lenen kan op verschillende manieren en soms kun je aan een kleine lening al genoeg hebben, soms is een wat groter bedrag noodzakelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt lenen en er zijn heel veel geldverstrekkers op de markt. Wil je lenen, dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en is het aanvragen van een betaalkaart ook een soort van lening? En is een lening aanvragen altijd verstandig?

Persoonlijke lening aanvragen

Als je een andere auto moet kopen of een nieuwe keuken wilt, dan vraag je vaak een lening aan in de vorm van een persoonlijke lening (PL) of een doorlopend krediet. Dit zijn de twee meest voorkomende leenvormen, hier lees je meer. Een PL aanvragen betekent dat je altijd precies weet waar je aan toe bent, iets waar heel veel mensen toch waarde aan hechten. Je leent een bepaald bedrag en weet vervolgens precies hoeveel je elke maand aflost. Dat bedrag blijft altijd hetzelfde en is dus niet gevoelig voor de schommelingen van het rentepercentage. Je weet bij deze lening ook precies hoeveel maanden je precies af moet lossen.

Duidelijkheid is een van de voornaamste redenen dat mensen voor een dergelijke lening kiezen. Voor je daadwerkelijk je handtekening onder een leenovereenkomst zet, zoek je eerst die geldverstrekker met de meest gunstige voorwaarden. Nog bepaald geen gemakkelijke opgave, simpelweg omdat er heel veel verstrekkers op de markt actief zijn. Lees altijd goed de kleine lettertjes en laat je niet alleen leiden door de verstrekker die je het laagste maandbedrag garandeert.

Flexibel lenen met een doorlopend krediet

Een andere en veel voorkomende manier van lenen is het aangaan van een doorlopend krediet, toch weer iets heel anders dan een persoonlijke lening en vooral een flexibele lening. Sluit je zo’n krediet af, dan sluit je vooral een flexibele lening af. Je leent geld en lost elke maand een bedrag- wel rente afhankelijk vaak- af. Dat bedrag dat je aflost, kun je later echter ook weer opnemen. Dit betekent dat een flexibel krediet een heel lange looptijd kan hebben, als je telkens weer geld opneemt. Afhankelijk van de rente los je vaak behoorlijk meer af dan de hoogte van het oorspronkelijk leenbedrag, aan de andere kant biedt een flexibele lening wel veel vrijheid. De vastigheid die je bij een persoonlijke lening hebt, ontbreekt bij deze vorm van lenen. Het maakt de lening er echter niet minder populair om.

Voorwaarden om te kunnen lenen?

Hoewel er heel veel geldverstrekkers zijn, wil dat niet zeggen dat elke aanvraag voor een lening gehonoreerd wordt. Er worden nog best wat eisen aan je gesteld, althans als je boven een bepaald bedrag wilt lenen. Zo moet je een maandelijks inkomen hebben en dat aan kunnen tonen en moet je ook gegevens als je vaste maandlasten aan de geldverstrekker kenbaar maken.

Lenen met BKR registratie?

Op grond van je inkomen, je maandlasten en een check bij Bureau Kredietregistratie (in Tiel) besluit de financiële instelling of ze je al dan niet een lening aanbieden. Overigens denken heel veel mensen dat alleen een registratie bij het BKR al voldoende is om niet in aanmerking te komen voor een lening. Dit is echter niet zo, het ligt aan (de zwaarte van) je codering bij het BKR. Daarnaast durft de ene verstrekker meer risico te nemen dan de ander.

Zo kan het gebeuren dat de ene financiële instelling je verzoek afwijst en een ander je al heel snel de lening verstrekt. Wat je codering is bij het BKR kun je zelf via de website van deze instelling opvragen, dan weet je precies waar je aan toe bent. Met BKR lenen is tegenwoordig erg lastig, zonder BKR lenen is dat niet. Overigens zijn er wel instellingen die kleine leningen verschaffen zonder dat er een check bij het BKR uitgevoerd wordt. Kenmerkend voor deze leningen is dat je ze heel snel af moet lossen.

Creditcard als doorlopend krediet?

Veel mensen zien een creditcard ook wel eens als een soort van lening. Logisch, maar toch is het iets anders. Normaliter betaal je elke maand het bedrag af dat je met je card gebruikt hebt en anders los je dit in een aantal termijnen af. Er zijn dus wel degelijk raakvlakken met een leenkrediet, al is het sterk afhankelijk van welke card je neemt en met welke aanbieder je in zee gaat. Met een betaalkaart is het wel zo dat je alleen afbetaalt wat je daadwerkelijk gebruikt hebt, terwijl soms het bedrag van een doorlopend krediet te hoog lijkt. Een ander voordeel is wel weer de aankoopverzekering bij een creditcard.

Als het om geld gaat hebben veel mensen de neiging om zichzelf rijker te rekenen dan ze daadwerkelijk zijn. Onverstandig, want soms is het gewoon beter geen lening aan te gaan en het anders op te lossen. Het geld moet immers wel altijd terugkomen, uit de lengte of uit de breedte. Andere tendens binnen de wereld van de betaalkaarten is overigens het feit dat de prepaid kaarten in opmars is en dat deze betaalkaart juist als een soort van spaarpotje gebruikt wordt.

Goedkoop lenen

Geld lenen kost geld. Soms ontkom je er echter niet aan, als je auto je bijvoorbeeld zomaar op een ochtend laat staan. Maak altijd een realistische afweging en kijk verder dan alleen het maandbedrag, want goedkoop lenen door het afsluiten van een goedkope lening kan later toch een heel dure aangelegenheid blijken. Lees dus ook de kleine lettertjes goed en ga niet blind voor een goedkope lening. Het is aan jou of je gaat voor duidelijkheid met een PL of dat je liever geniet van een flexibele leenvorm. Gebruik in elk geval altijd je verstand als je van plan bent een lening aan te gaan.

2019-03-06T20:15:26+01:00

Leave A Comment