Bedrijfsfinanciering: welke opties zijn er?

Veel ondernemers hebben moeite met het doen van grote uitgaven en investeringen. Ze missen er simpelweg het kapitaal voor. Om toch de gewenste groei te kunnen doorzetten kan het bedrijf kiezen voor externe financieringen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In dit artikel gaan we verder in op een aantal van deze manieren.

Zakelijk krediet

Een vrij nieuwe optie is het zakelijk krediet. Deze vorm van bedrijfsfinanciering kun je zien als een potje geld dat beschikbaar wordt gesteld. Van het zakelijk krediet kun je op ieder gewenst moment gebruik maken en terugbetalen wanneer het jou uitkomt. Wanneer je het geleende deel hebt terugbetaald, kun je het bedrag indien nodig gewoon weer opnemen. Wat het extra gunstig maakt is de snelheid, je hebt razendsnel duidelijkheid. Bovendien betaal je bij een zakelijk krediet alleen rente over daadwerkelijk gebruikte bedrag.

Zakelijke lening

Wanneer je een heel grote aankoop moet doen, is een zakelijke lening een goede optie. Denk hierbij aan uitgaven voor nieuwe machines, nieuwe systemen of zelfs een nieuw pand. Over een zakelijke lening betaal je rente gedurende een van tevoren afgesproken termijn. Dit noemen we de looptijd van een rekening. Houd er bij het aanvragen van een zakelijk lening rekening mee dat het een langdurig proces kan zijn, voordat je het gewenste bedrag op je rekening hebt staan.

Crowdfunding

Evenals het zakelijk krediet is ook crowdfunding een recente ontwikkeling op het gebied van financiering. Deze tak kun je op meerdere manieren inzetten. Zo kan een ondernemer ervoor kiezen om geen tegenprestatie aan te bieden, maar daarmee is het voor de andere partij niet echt interessant. Daarom is het aan te raden om wél een tegenprestatie te bieden. Zo kun je de donateurs laten meeprofiteren in de winst of op den duur het gegeven bedrag terugbetalen. Ook kun je kiezen voor een niet-financiële tegenprestatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een gratis product of dienst beschikbaar te stellen. Hiermee laat je de mensen direct kennis maken met jouw bedrijf.

Investeerders

Je kunt er ook voor kiezen om in zee te gaan met investeerders. Zij geven jou geld dat je op termijn, al dat niet met rente, weer terugbetaald. Let er wel op dat investeerders nog wel eens als tegenprestatie inspraak binnen het bedrijf vragen. Hierdoor kun je het vrije gevoel van ondernemen kwijtraken. Vaak zijn ondernemers huiverige om familie of vrienden in te zetten als investeerders, omdat zakelijk en privé dan dicht bij elkaar komen te liggen.

2019-06-28T12:04:05+02:00

Leave A Comment